אודות

נגרות-אמן, או Fine Woodworking, מתקיימת על קו התפר שבין המלאכה לאמנות. שאיפתו של הנגר-האמן היא ליצור רהיטים שאינם פונקציונליים בלבד, אלא משלבים בין השימושי והמעשי לבין היפה והחולם. מסורות עתיקות יומין ברחבי העולם – מארה״ב ואירופה ועד למזרח הרחוק – מחפשות את האיזון הזה במשך מאות שנים. מטרתו של הנגר-אומן היא ליצור חפץ שיפיח רוח חיים בחלל שהוא מונח בו, ויהפוך אותו משגרתי ופרגמטי ליוצא דופן ומשובב נפש. כך, הרהיט מאחד את כל מה שסביבו, ובו בזמן משנה ומחייה אותו.

בשנים האחרונות, התחום חווה פריחה בארץ. הוא שואב ידע תיאורטי ופרקטי ממגוון מסורות בעולם, ונשען על עקרונות יסוד מסוימים. העבודה נעשית רק עם עץ מלא, כלומר, העץ המקורי, לא העץ המעובד הנפוץ בריהוט התעשייתי, שמורכב מלביד (פלטות דקות המודבקות זו על זו). כמו כן, בעוד הרהיטים התעשייתיים נסמכים על מסמרים וברגים העשויים ממתכת – חומר הזר לעץ, שדינו לבסוף להתנתק ממנו – כאן פיסות העץ מחוברות זו לזו באמצעות מחברים מסורתיים ובני-קיימא, המאפשרים לרהיט להתקיים עשרות ואף מאות שנים לאחר בנייתו. המלאכה נחתמת עם חומרי גימור טבעיים, המשלימים את העץ. חלק ניכר מהעבודה היא ידנית, על מנת להתאים את הרהיט לגחמות דמיונו של היוצר, ולתת מרחב לפיתוח הפרטים הקטנים ביותר.

הבונים משלבים את המוסכמות המסורתיות האלה עם רגישות מקומית, ייחודית לאזורנו, המתאפיינת בבליל של זרמים והשפעות תרבותיות. השילוב של המסורתי עם החדש (והנועז) הוא מה שהוליד את התערוכה הזו. אומנים מרחבי הארץ נבחרו להציג את עבודותיהם, כעבודות נגרות-האמן המצטיינות שנבנו בישראל ב-2022. כל אחד מהבונים עובד בנגריה שלו, מצויד בידיו ובדמיונו, וכולם מאוחדים במחויבות שלהם לבנייה ברמה הגבוהה ביותר, בהתאם למורשת של Fine Woodworking, ובניסיונם לגעת ברוח מבעד לחומר.

את התערוכה יסדו ירון לוק-זילברמן וגיל ארד בשנת 2018, בעקבות מפגש מכונן עם אחד מגדולי הנגרים-אומנים של זמננו, Garrett Hack – נגר, סופר ומורה לנגרות גבוהה שחי ועובד במדינת מיין שבארה"ב. האק ביקר בארץ במסגרת כיתת אומן שהעביר בביה״ס ״ידנות״ שבהרי ירושלים. ירון וגיל למדו ממנו, בין השאר, שהוא מנהל אגודה של נגרי אומן באזורו, אשר מקיימת פעם בשנה אירוע ראווה של מיטב יצירותיהם.

מאז בתחילת כל שנה, מופצת קריאה פתוחה בקהילת הנגרים בארץ, עם הזמנה לבוא ולבנות רהיט ייחודי עבור התערוכה. תחת הקפדה על הקריטריונים הנ״ל, האומנים נדרשים להביא את יצירתם ליום ההגשה, בו כל הרהיטים מצולמים, והתמונות נשלחות לוועדת שופטים בינלאומית. שם הם עוברים בחינה ודירוג, ובשיתוף ועדת האוצרים המקומית, נבחרות היצירות המוצגות.

התערוכה שמה לעצמה כמטרה להנכיח נגרות איכותית בתודעת הציבור הישראלי, לקדם יצירה מקומית, ולייצר במה עבור אמנים מכל רחבי הארץ.

קרדיט
מייסדים – ירון לוק-זילברמן וגיל ארד
מפיק ואוצר ראשי – גיל ארד
שופטים – Garrett Hack, Tom Fidgen, Yoav Liberman, Nathan Vanthof
ועדת אוצרות – ארז לנדו, תם אטיאס, גיל ארד
צילום סטודיו – אלעד ברמי
צילום וידאו – פבל דיברוב

Scroll to Top
דילוג לתוכן